E-sport är något som kraftigt växt fram under de senaste åren och blir alltmer populärt. Det kallas för världens snabbast växande sport och har blivit ett stort fenomen.
E-sport eller elektronisk sport som det egentligen heter är ett samlingsnamn för elektroniska tävlingar. Det vill säga tävlingar som utförs på spelkonsoler eller datorer, där man spelar olika sorters konsolspel eller datorspel mot andra.

E-sport är egentligen inte svårare än vad det låter som. Elektroniska spel där spelare från hela världen konstant tränar på att att bli bäst.
Detta gäller tv- och datorspel, man spelar och tränar för att kunna tävla i både små och stora turneringen. Tävlingarna sker över internet och man kan spela mot andra människor runtom i världen, som också är uppkopplade och spelar samma spel.
Under de senaste åren har marknaden växt och blivit så stor att det nu finns riktigt stora turneringar världen över.

För några år sedan var inte e-sport så stort som det är idag, spelarna träffades och hade LAN-party där de spelade mot varandra. Men i dags läget har sporten växt och blivit så pass stor att det finns olika turneringar och man kan dessutom vinna pengar på att spela. De populäraste spelen kan ha priser i miljonbelopp och spelarna är sponsrade. Turneringarna är så pass stora att precis som de andra sporterna, köper tusentals personer biljetter för att kunna se sina favorit spelare eller lag spela mot varandra. Och de som inte kan ta sig till en tävling, kollar på den hemifrån.

Turneringar

Idag har e-sporten växt så pass mycket att det finns flera olika turneringar inom spoten, det finns både små och riktigt stora turneringar.
En av Sveriges största turneringar är Dreamhack. Detta är en väldigt stor turnering där det kommer deltagare från hela Sverige. Dreamhack har växt och blivit så pass stort att det även brukar finnas deltagare från övriga delar av världen. Denna turnering har funnits sedan 2001 och är en av det äldsta turneringarna inom e-sport.
Sedan har vi även Fragbite Masters som är en av Skandinaviens största online turneringar, där prissumman är väldigt hög och ligger på 600 000 kronor.

Det finns ett hav andra med e-sports turneringar både nationella och internationella.
ESWC eller Electronic Sports World Cup är också en av de största turneringarna inom e-sport och precis som det låter är det en internationell turnering.
Det är arrangerat av ett franskt bolag och tävlingen är indelad i flera olika grenar inom e-sporten.
Sedan har vi även Major Leage Gaming och Intel Extreme Masters som också är väldigt stora internationella turneringar. Eftersom turneringarna blivit så populära och haft så stora framgångar, så har vinstsumman för Intel Extreme Master hamnat på 635 000 kronor.

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *